اخبار

نوزدهمین مراسم تقدیر از خانواده‌های جانبخش اهداکننده‌ی عضو؛ جشن نفس

شنبه 31 اردیبهشت ماه «انجمن اهدای عضو ایرانیان» با مشارکت وزارت بهداشت، سازمان صدا و سیما، معاونت مطبوعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری تهران، و حامیان حقیقی و حقوقی برای نوزدهمین سال در سالن همایش‌های برج میلاد میزبان خانواده‌های اهدا کننده عضو، گیرندگان عضو و جمعی از پزشکان، مسئولان، هنرمندان و ورزشکاران بود.

در ابتدای نوزدهمین دوره جشن نفس، که به مناسب روز ملی اهدای عضو و با عنوان «جشن نفس» برگزار شده بود دکتر علی نوبخت، رئیس هیئت مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان علت نامگذاری این روز را در تقویم ما ایرانیان تشریح کرد.

به گفته‌ی او 33 سال قبل، در روز سی و یکم اردیبهشت ماه 1368 امام خمینی (ره) فتوای اهدای عضو را صادر کرد این در حالی بود که دکتر ایرج فاضل پدر اهدای عضو ایران ابتدا پیگیری صدور این فتوا و سپس تصویب آن را به عنوان قانون بر عهده داشت.

از آنجا که صرف وجود فتوا، اهدای عضو انجام شدنی نبود و به قانونی در این زمینه احتیاج بود، دکتر نوبخت از همت و تلاش دکتر فاضل، برای به تصویب رسیدن فتوای اهدای عضو امام راحل در سال 78 و در مجلس ششم خبر داد.

دکتر نوبخت با اشاره به اینکه در آن زمان اهدای عضو درحالی کلید خورد که از هر 2000 نفر یک نفر به اهدای اعضای بدن عزیز از دست رفته‌اش رضایت می‌داد خاطرنشان کرد: خوشبختانه امروز ورق برگشته است و به همت انجمن اهدای عضو ایرانیان که در سال 1394 اعلام موجودیت کرد، روز به روز فرهنگ اهدای عضو در ایران ارتقا پیدا کرد تاجایی که این آمار در سال 98 به 70 برابر رسید.

 نوبخت در پایان با بیان اینکه 30 سال قبل ما ایرانیان برای پیوند کلیه مجبور به پرداخت 30 هزار دلار بودیم یادآور شد: خوشبختانه در حال حاضر پزشکان حاذقی از جمله دکتر علی ملک حسینی را در زمینه اهدای عضو داریم و شرایط اهدا، نه تنها به دشواری گذشته نیست که بی وقفه رکورد پیوند اعضای حیاتی بدن شکسته خواهد شد.

در بخش دیگری از این برنامه با عنوان «یکی بود هنوز هم هست» گیرندگان عضو از اهدا کنندگان تقدیر و تشکر کردند و و پس از آن نمایش گیرنده قلب بر روی صحنه رفت. 

در ادامه جشن نفس از تیم پیوند قلب بیمارستان شهید رجایی که با بخشیدن زندگی به 63 کودک، ایران را به مقام نخست پیوند قلب در سطح جهان رساندند تشکر و قدردانی شد.

 

در این بخش از برنامه دکتر محمد مهدوی، سرتیم پیوند قلب این 63 کودک، با تقدیر از خانواده‌های جانبخش اهداکننده با بیان اینکه تا به حال در زندگی برای کسی سر خم نکرده است توضیح داد: در این مراسم با افتخار در برابر خانواده‌های بزرگ و جان‌بخش اهداکننده، تیم بزرگ پیوند قلب بیمارستان شهید رجایی و خیرین بزرگی که در این بحران دارویی من را تنها نگذاشتند و جان 63 فرزندم را مدیون آنها هستم سر خم می‌کنم.

هر یک از این گیرندگان کودک آرزویی داشتند و نوزدهمین جشن نفس، فضایی را برای برآورده شدن این آرزوها فراهم کرد؛ محمدطاها می‌خواست سیامک انصاری را از نزدیک ببیند، تعدادی از این کودکان می‌خواستند ورزشکاران را در کنار خود ببینند و اغلب‌شان آرزو داشتند در آینده قدم در جای پای دکتر مهدوی بگذارند.

در خلال این مراسم سیامک انصاری کنار محمدطاها حاضر شد، پرویز برومند، محمدرضا مهدوی، حمید استیلی و محمد خاکپور روی صحنه حاضر شدند و دکتر مهدوی در کنار محمدمرصاد ایستاد تا رویای این 63 کودکی که زندگی تازه‌ای را آغاز کرده‌اند تعبیر شود.

در پایان، این حماسه‌آفرینان معرفی و دکتر حسین‌علی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی و علی نوبخت رئیس هیئت مدیره انجمن اهدای عضو، آیین سپاس از این پرشکان، پرستاران و متخصصان را به جا آوردند.

در ادامه برنامه‌های جشن نفس، دکتر علی ملک‌حسینی، پدر پیوند کبد ایران با حضور در استیج جشن نفس گفت: اگر روند حمایت از پیوند عضو اینطور ضعیف ادامه پیدا کند شاهد مرگ آن در کشور خواهیم بود و کم کم هیچ جراحی حاضر نمی‌شود به این بخش ورود کند، ما این شرایط را داریم و انگار دولت خواب و بی‌خبر است.

ملک‌حسینی ادامه داد: خانواده‌های اهداکننده خدای‌گونه اجازه دادند که اعضای خانواده‌شان زندگی‌بخش باشند و جشن نفس جشن زندگی بخشی و زیبایی است.

پدر پیوند کبد ایران ادامه داد:  پیوند عضو در کشور در سال ۷۱ آغاز شد و آن زمان نمی‌شد پیش خانواده‌ها در این باره صحبت کرد و قهرمان آغاز پیوند عضو سیاوش غلامی هماهنگ کننده پیوند عضو و تیم آن‌ها است که با تلاش و صحبت با خانواده‌ها از غیر ممکن، ممکن ساختند، البته فتوای امام خمینی(ره) هم تاثیر زیادی داشت و دیوار محکم روبه روی پیوند را شکست.

این پزشک متخصص افزود: باید به کار گذشتگان که زمینه پیوند عضو را هموار کردند احترام گذاشت، در شیراز با دو تخت آغاز کردیم و آن زمان برخی مسئولین گفتند بهتر است این هزینه را برای بخش‌های دیگر اختصاص دهیم.

او عنوان کرد: سال ۷۲ اولین پیوند کبد صورت گرفت و یک ماه بعد پیوند دوم انجام شد که گیرنده آن تا امروز زنده است، تاکنون در شیراز ۶ هزار و ۵۰۰ پیوند کبد انجام شده و شیراز بزرگترین مرکز پیوند کبد در دنیا است و علاوه بر این در سال ۲۰۱۷ میلادی در بیمارستان بوعلی ۶۳۸ پیوند داشتیم که رکورد جهان شکسته شد.

ملک‌حسینی اظهار کرد: هزینه‌های پیوند عضو در بیشتر کشورها بسیار زیاد است اما در ایران به پزشکان هزینه کمی تخصیص می‌دهند، ما زندگی و خانواده را پای پیوند عضو گذاشتیم و فکر کردیم مسیولین بها می‌دهند.

او ادامه داد: ما بیمارستان مدرنی با هزینه ۱۶ هزار میلیاردی خیرین ساختیم اما نه دولت برای تجهیز آن کاری می‌کند و نه بیمه‌ها حمایت دارند.

پدر پیوند کبد ایران بیان کرد: ایرانی‌های خارج از کشور برای ما دستگاه ارسال می‌کنند لازم است گمرکی آن‌ها کاهش پیدا کند تا راحت‌تر این دستگاه‌ها در اختیار بخش درمان قرار گیرد.

او گفت: ما در پیوند عضو وضعیت بسیار خوبی داریم و ۹۸ پیوندهای کلیه از افراد مرگ مغزی است و در سال حدود ۴۰۰ مورد پیوند داریم، دومین رتبه پیوند لوزالمعده جهان هم به ما اختصاص دارد اما باید التماس کنیم تا از ما حمایت شود، وزیر پیشین به قول خود وفا نکرد و وزیر کنونی هم تا امروز اقدامی انجام نداد، باید توجه داشت که در حمایت از پیوند عضو نباید سیاسی کاری باشد.

پس از صحبت های دکتر ملک‌حسینی نوبت به تقدیر از آثار فاخر هنرمندان در سال 1400 و معرفی نام‌آوران شد. در این قسمت از برنامه سه اثر برگزیده در رابطه با اهدای عضو برگزار شد.

تندیس ویژه سفیر به واسطه تصاویر واقعی اهدای عضو و عظمت این تصمیم بزرگ به سریال نامیرا به تهیه‌کنندگی هادی خدادی و کارگردانی علی تهرانی تعلق گرفت.

پخش این مجموعه مستند به تازگی از از شبکه دو آغاز شده و کامران تفتی روایتگری آن را انجام می‌دهد.

دومین تندیس ویژه سفیر اهدای عضو به جهت پرداخت به علل عدم رضایت به اهدای عضو و رفع ابهامات موجود در حوزه‌ی اهدای عضو به سریال مسافران شهر به تهیه‌کنندگی پرویز امیری، کارگردانی سیروس حسن‌پور و نویسندگی جابر قاسمعلی تعلق گرفت؛ این سریال در ماه مبارک رمضان از شبکه پنج سیما پخش شد.

سومین تندیس ویژه سفیر اهدای عضو به جهت پاسخ به سوالات و ابهامات  اهدای عضو به سریال زندگی زیباست به کارگردانی قاسم جعفری، تهیه کنندگی علی حجازی مهر و  نویسندگی پریسا شمس تعلق گرفت.

پس از تقدیر از آثار فاخر علیرضا عصار با اجرای قطعه‌ای احساسی فضا را برای قرعه‌کشی خانواده‌ها به مشهد مقدس آماده کرد. 

در این بخش از جشن نفس چهل نفر از خانواده‌های جانبخشان اهدا کننده با قرعه کشی برای سفر مشهد مقدس انتخاب شدند و از هر خانواده چهار نفر به این سفر اعزام خواهند شد هزینه سفر خانواده‌ها توسط حوزه هنری تهران پرداخت می‌شود.